Liepos 8 – oji- Tarptautinė  alergijos diena

Alergija – tai imuninės sistemos atsakas į medžiagas, kurios daugumai žmonių yra visiškai nepavojingos. Tačiau kai kuriems jos sukelia įvairias – kartais net labai pavojingas – reakcijas. Šios medžiagos vadinamos alergenais.

Alergiją gali sukelti įvairūs veiksniai, tokie kaip genetinis polinkis, mitybos ypatumai, aplinkos sąlygos ar individualus organizmo jautrumas.

Dažniausi alergenai:

  • Žiedadulkės;
  • Namų dulkės;
  • Pelėsiai;
  • Maisto produktai;
  • Gyvūnų kailis ar pleiskanos.

Dažniausi alergijos simptomai:

  • Dilgčiojimas ar niežulys burnoje;
  • Lūpų, liežuvio, veido ar gerklės patinimas;
  • Odos niežulys, bėrimai;
  • Užsikimšusi nosis, čiaudulys, ašarojančios ar niežtinčios akys;
  • Virškinimo sutrikimai: pilvo spazmai, vėmimas ar viduriavimas;
  • Sunkiais atvejais – anafilaksinis šokas.

Alerginė reakcija gali trukti nuo kelių valandų iki kelių dienų, priklausomai nuo individualios organizmo reakcijos bei kontakto su alergenu pobūdžio.

Maisto alergija – viena dažniausių formų. Tokiu atveju itin svarbu žinoti, kokių produktų būtina vengti – net ir nedidelis alergeno kiekis gali sukelti stiprią reakciją. Todėl alergiški asmenys turi atidžiai skaityti produktų etiketes, tiksliai žinoti sudėtį, ypač valgant ne namuose, viešojo maitinimo įstaigose ar perkant gatvės maistą.

Maisto alergija ugdymo įstaigose

Jūsų vaikas susiduria su maisto alergija? Kauno miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigose dirbantys maitinimo organizavimo specialistai atsakingai vertina kiekvieno vaiko sveikatos poreikius ir alergiškiems vaikams sudaro individualius, pritaikyto maitinimo valgiaraščius. Daugiau informacijos: https://kaunovsb.lt/maitinimo-organizavimo-skyrius/

Įdomus faktas – alergijos pasireiškia ne tik žmonėms, bet ir šunims, katėms bei kitiems naminiams gyvūnėliams.